Wednesday, July 13, 2005

Selsema

Arghhhhhh!!!!! Tidakkk!!! Aku selsema lagi, kenapa kerap sgt kena selsema ni? Kalau ikut teori kita akan makin jarang kena selsema, setelah selalu sangat kena sebelum ni... sebab sistem antibody badan kita dan dapat mengenali antigen yang lepas..... mungkin sebab sistem imunisasi badan aku ni lemah sangat.....
Selsema biasa atau "common cold" ni disebabkan oleh lebih dari 200 jenis virus.... Antara virus yang boleh menjadi penyebab selsema biasa ni, "respiratory synticial virus" dan parainfluenza adalah yang paling biasa menyerang kita... dan simptomnya takla teruk sgt pada org dewasa, tapi boleh menyebabkan jangkitan pada lower respiratory pada kanak2... kalau dah masuk ke lower respiratory.... jenuhla... paru-paru pulak yang kena serang... jangkitan pada paru2 ni, biasanya orang sebut sebagai pneumonia.
Rhinovirus pulak menyebabkan lebih kurang 30-35% jangkitan pada org dewasa, terdapat lebih kurang 110 jenis rhinovirus telah dikenalpasti. Virus yang boleh sebabkan selsema yang teruk antaranya ialah, adenoviruses, coxsackieviruses, echoviruses, orthomyxoviruses (including influenza A and B viruses, which cause flu), dan enteroviruses. ...
Banyak sgtla virus yang sebabkan selsema ni, sbb tu susah sket utk mengelakkan diri dari terkena... antara virus-virus ni.. ada pulak yang antigenic diversity yang terlampau luas..... virus ni jugak boleh alami mutasi... sbb tu boleh dikatakan mustahil utk mengelak dari virus penyebab selsema.......
Dari segi rawatan, cara paling baik utk merawat selsema ni adalah dengan, berehat, minum banyak air, makan ubat seperti paracetamol, asprin atau acetaminophen, tylenol utk demam atau pening kepala. Antihistamines boleh melegakan kita dari simptom seperti runny nose yang biasa dikatikan dengan selsema... Jangan sesekali mengambil antibiotik utk merawati selsema, sebab antibiotik tak boleh membunuh virus. Antibiotik biasanya diambil utk merawati jangkitan bacteria seperti sinusitis(jangkitan bacteria pada salur pernafasan).
Emmmmm.... setakat ni la yang aku tau tentang selsema..... kalau nak tau banyak lagi... sila la baca sendiri.......... ha.. nak tambah satu lagi.... orang selalu kaitkan vitamin c dengan selsema..... kononnya vitamin c ni boleh elakkan selsema... ambik banyak vitamin c boleh elakkan selsema.... saintis pernah membuat ujian, dan belum ada bukti yang nyata. Cuma dengan mengambil banyak vitamin c, mungkin boleh mengurangkan kadar atau jangkamasa simptom-simptom. Tapi jaga-jaga... ambil banyak sgt vitamin c, boleh sbbkan toxicity pada badan....

5 comments:

Anonymous said...

PEHHHHH.... SEKALI DR SAM KASI CERAMAH MEDIC, TERPEGUN DOCTOR-DOCTOR PAKAR. LEPAS NI KALAU KENA DEMAM, BOLEHLAH CERAMAH PASAL DEMAM PULAK...

AJAI.....

Sham said...

pala hotak hang la... woit.... usop kawen bila? jgn lupa kasi tau aku... kita konvoi reramai

FDF said...

You may not be able to take Ionamin, or you may require a dosage adjustment or special monitoring during treatment if you have any of the conditions listed above.

FDF said...

Bontril may increase the effects of other drugs that cause drowsiness, including antidepressants, alcohol, antihistamines, sedatives

FDF said...

If you are over 65 years of age, you may be more likely to experience side effects from Propecia. Your doctor may prescribe a lower dose of the medication.