Wednesday, June 13, 2007

Share Market

Assalamualaikum,

Terasa bahang... walaupun hari-hari hujan sehingga menyebabkan banjir di bandaraya ini... tapi aku terasa bahang.... bahang apakah itu? Yea... aku terasa bahang kerancakan pasaran saham... jual... beli...... ahh.... berpeluh dalam kesejukan air-cond.. setelah berjaya mendaftarkan diri minggu lepas, akaun aku telah diaktifkan pada isnin ni dan secara rasminya aku boleh menjalankan urus niaga trading di bursa saham kl...

Langkah pertama yang aku buat ialah dengan membeli saham PSC Industries (PSCI) sebanyak 5 lot.. 1 unit 49 sen.. 1 lot Rm 490...... 5 lot Rm 2450... kalau ikut kan info2 yang aku perolehi, share ni ada potensi untuk naik. Then aku buat sikit research, aku ambik keputusan untuk beli share Halifax Capital (Halifax) sebanyak 10 lot... share ni murah, 1 unit 11 sen ajer... 10 lot baru 1100... tapi aku baru dapat tahu yang company ni tgh hadapi tindakan dari Suruhanjaya Sekuriti (SC) kerana tidak comply dengan salah satu syarat untuk disenaraikan di bursa. Mula-mula aku gelabah jugak la... and mula fikir nak jual share ni...tapi bila aku teruskan buat kajian... rupanya company ni baru lepas restructuring.... walaupun trading untuk company ni akan digantung pada 14/6 ni.... aku tak rasa yang company ni akan gulung tikar.... Lagipun beberapa hari ni trading share untuk company ni amat aktif... secara logiknya... kalau sesuatu company tu mengalami masaalah, trading share untuk company tu akan lembab. Tapi sebaliknya berlaku pada Halifax (being positive enuff).. Well.. we wait and see.. harap-harap ok la... kalau mencanak naik.. lega hati.. boleh la tersenyum... Namun...... Panasssss bebbbbb..... pucat jugak la beberapa hari ni....

3 comments:

ai said...

hai sham.. lama tak dengar citer ek... dah masuk trading saham ek skang nie..bagus laa.. ai penah gaks teringin nak main saham..tapi tu la...capital takde.. lagipun tak reti dan tak tau nak refer saper... takper laa...good luck dalam usaha awak... ai doakan semoga semuanya selamat utk awak.. satu hari nanti, kalau tergerak semula hati ai utk wat trading.. leh laa ai carik awak utk wat referrence...boleh ker?

Hanna J. Potter said...

awesome background! i love naruto, too. for your effort, in whatever you do, ganbatte!

Kyna said...

Good post.