Tuesday, April 18, 2006

Yang Memeningkan

Assalamualaikum,

Suatu pagi yang indah, udara yang nyaman serta suhu yang rendah akibat hujan yang turun hampir setiap hari di ibu kota baru-baru ni memang menyegarkan..... Tapi kesemua tu masih tak dapat menghilangkan kelesuan mental serta fizikal yang aku alami sekarang ni.... banyak benda yang aku tgh fikir... banyak benda jugak yang aku kena buat ditambah pulak dengan bebanan kerja yang banyak semalam.... aku benar-benar harap yang hari ni tak seteruk semalam, sebab badan aku betul-betul rasa lesu... rasa nak demam.... Kalau ikutkan hati, memang aku teruskan berselimut pagi tadi, tapi tanggungjawab kerja tak boleh diabaikan.... Aku perlu selesaikan semua kerja-kerja segera... lagi pun apa gunanya berehat dirumah kalau kepala merewang entah kemana... Fizikal dan mental tidak sekata... Tidak sehaluan.. bagai mana kita hendak mencapai tahap rehat sepenuhnya kalau ni berlaku..... dah tentu hasilnya nanti tidak seperti yang diharapkan.....
Kekadang aku terfikir, kenapa perempuan ni suka bermain teka-teki.... apakah hidup wanita ini penuh dengan persoalan yang perlu kita cari.. atau perlu dibiarkan saja semua persoalan itu... Mungkin ada lelaki yang boleh mengabaikan... dan meneruskan hidup dengan wanita yang dicintai tanpa mencari .... tetapi membiarkan semua teka-teki terjawab dengan sendirinya.. tapi aku ni tiada kesabaran... apa yang rasa musykil, aku akan terus mencari jawapan tersebut secepat mungkin.... Aku tak mau persoalan bersarang dalam benak fikiran aku ni.... Kalau boleh aku tak memikirkan persoalan-persoalan yang mungkin tak memberikan apa2 kepentingan pada aku ni... Tapi sifat aku, ingin tahu mengatasi segala-galanya..... aku betul-betul pening, letih, lesu memikirkan semua ni..... kekadang aku fikir, kalau aku dapat amnesia pon ok jugak..... ilang kejap soalan-soalan nih....
Errmmm......Wanita suka memberikan harapan pada ramai lelaki dalam masa yang serentak, supaya mereka direbuti dan akan sentiasa mengharap untuk memilih yang terbaik dari sekumpulan lelaki tersebut... tapi aku ingat lagi kata-kata mak aku.. "pilih punya pilih... dapat ikan bilis"

32 comments:

Noushy Syah said...

Sham-->ilan bilis=anchovies, mahal wooo kat London!! Besh munya,tau!! hiksss...oo ni ke masaalah yg memeningkan kepala nih.....

Sham said...

kalau beli banyak memang la mahal.. kalau seekor jer.. hehehe... yeah.. the mystery of women

Noushy Syah said...

tehehhe, sham ikan bilis xjual seekor seekor...apala u nih...tu lg arr mahal!!Sbb xjual!!!

Sham said...

takda nilai.. bukan tak ternilai tau... kalau u minta seekor kat kedai yang jual anchovies tu... u dapat free jer tau

Anonymous said...

moning .. awk nie kan sham suker penin kan kepala sendirik .. why? kekadang sya pun nk risau tgk awk nie .. by the way awk tok sah pikir x2 sgt .. kalo dh bukan awk pilihan dier , tk leh nk wat apa... so berdoa bebyk k. semoga betemu insan yg bebenar ikhlas tima kiter seada nyer . alamakkkkkkk pjg nyer .

saya said...

Wanita suka memberikan harapan pada ramai lelaki dalam masa yang serentak, supaya mereka direbuti dan akan sentiasa mengharap untuk memilih yang terbaik dari sekumpulan lelaki tersebut

harap2 bkn sy. sbb sy x mcm tu.

tp klu laa itu ditujukan pd sy, ape jwpn sy?

terpulanglah pd anda utk menilai. sy jahat, suka mmberi harapan pd ramai (ramai??) lelaki, dan apa2 saja.

terpulanglah..

Sham said...

errrrr.... saperkah anda2 semua nih? adey la.. bertambah plak peningnya den...

err... to saya.. rasa mcm kenal saya nih.. my statement tu takder kaitannya dengan sesaper sajer dalam dunia blog saya skarang nih.... from my view and observation... serta xperiance.. so, kalau u terasa or terpikir yang u orang yang macam tu... mintak maaf le yea...

Sham said...

nak tambah lagi nih.. to anony.... aper yang pilihan.. or bukan pilihan lak nih.. don't jump to conclusion kk.... my life not just inside this blog jer

Anonymous said...

ok ok .. ic ,sori yea,, hehehe sy tak ade niat. so abaikan jer yea . kekadang blog nie pon membuatkan kiter sering tertanya .. apa kan betui atau sebalik nyer .. huhuhuhuhuhu..


sori yea,,

Sham said...

no wories... tapi apa sebenarnya yang bermain kat kepala otak awak tuh bila baca posting saya nih?

Anonymous said...

.. byk sgt yg dok ader dlm kepala sya nie . so .. awk x yah la tau .. sebab awk sendirik pun kekadang blurr jgk pd dirik sendrik ..sori la sebab may be bahasa sya nie kasar sikit .. tp kiter perlu kaji diri kiter .. byk lemah dn silap nyer.. ok ..

Sham said...

cik anony.... do really know me for you to make that such assumption?

Anonymous said...

yes . i no .. ok abaikan jer..

Sham said...

mana leh abaikan ajer... now u has given me a question that i can't answer.... i ni bukan jenis yang boleh abaikan something macam tu ajer.. walaupun benda tu nampak tak penting...

arianna adrizal said...

mmg musim sakit skrg ni..

part yg paling sy suka pasal mak awk cakap, dapt ikan bilis tu. cute! hahahaha.

awak ni, fikir psl pmpuan mmg bole jd gila. so, stop thinking but try to understand. tu je.

Sham said...

BIasala orang tua2 mcm2 le andaian2 yang boleh kluar...

hehehe sometime what it seems not what it seems to be...

zura lias said...

Tengok diri sendiri baru bleh salahkan orang lain. Tak kisah le xtau cerita ke tak tau cerita ke tapi awk dh sebut wanita. Wanita itu umumnya pada semua dan sesiapa yang bernama wanita kompem terase ayat camnie..

Wanita suka memberikan harapan pada ramai lelaki dalam masa yang serentak, supaya mereka direbuti dan akan sentiasa mengharap untuk memilih yang terbaik dari sekumpulan lelaki tersebut... tapi aku ingat lagi kata-kata mak aku.. "pilih punya pilih... dapat ikan bilis"

Same jugak laki yang terase bila ade dialog camnie..
"Stupid Malay Man"

Kenal diri sendiri, fahami diri sendiri baru orang lain bleh paham awak. Mak awak pun wanita gak...

Sham said...

hehehe... napak tu... kan dah emo... sedangkan saya rasa lebih ramai wanita yang mengeluarkan ayat " lelaki semua sama" (pastu cover la balik.. kunun2nya except her father la) daripada lelaki yang mengeluarkan ayat "wanita semua hampessss"... tapi tak pernah pun ader lelaki yang mengamuk... ni saya kluarkan ayat yang memang dah menjadi kenyataan pada most of the women that "i" know.. dah ada yang hangin.... terasa ke nih? kalau terasa mintak maafla... sesungguhnya amat pedas cili itu.. hahahahhaa

are_tie84 said...

hahahha... a'kum... menarik sy bace entry nih... lucu pon de gak ngan komen2 n jwpn tn rmh tue... sdkt sebnyk terkene batang idung sndri plak.. kekekeke...

llki pompuan yg bezanya just jantina jer... lenlain sumer same jer... tak perlu la terase atie jika benar pe yg dikatakan tue... even mende tue hanya sesetgh org yg wat, tp kita kene la accept pe yg dikatakan kan... bak kate org "krn nila setitik rosak susu sebelanga..."

lgpon nie kan ke blog... kita bbs tuk meluahkan p2 yg kita rasa... camtue gak ngan komen... blog is just 4 give opinion @ 4 fun, maybe... it's not 4 fighting o wutever, kutuk mengutuk ke pe2 je la.. (nie konpem sumer da tau kan..)

biase ar pompuan mmg cenggitu... mdh terase atie, marah, majuk, sedey etc... pompuan kan ke ade 9 nafsu, 1 akal... sumer tue antaranya la... mdh terasa even though ia bkn ditujukan pd dia.... sbb tue la pentingnya kita saling memahami berlainan jantina... lg ramai yg kita bertemu, lg bnyk yg kita tau sifat jantina masing2.... pening mmg pening tp biasa ar tue kan...

p/s: hanya pandangan peribadi...

Sham said...

setuju sesangat tu are_tie... daripada trus melatah dan melompat.. alangkah baiknya bertanya dulu kenapa saya kluarkan kenyataan tu.... berfikiran terbuka dan avoid jumping to conclusion......
kesemua cerita ada pelbagai dimensi dan juga pelbagai pespektif... kalau kita asyik melihat sesuatu hanya dari pandangan serta pemahaman kita... minda kita akan sentiasa tertutup....

ops..jerung! said...

minda tertutup??hahaha....penulis tu yg perlu terbuka sket....
setau aku,ikan bilis yg dpt tu pun still gak lelaki...kalo dh jodohnye ngan ikan bilis,lantak la ade ikan jerung yg konon bagus skalipon,pilihannye tetap ikan bilis....ikan jerung yg mcm bagus pon tak yah la nk salahkan pemilihan tsebut...

Sham said...

ni satu lagi contoh orang yang emo dan minda tertutup.... aku ulang balik.... there always diff. side of the story.... setiap cerita ada pandangan yang berbeza serta pahaman yang berbeza.... yes.... saya setuju kalau si bilis tu pilihan dia.... bersyukur dan terima saja ketentuan takdir... sibilis juga ada kelebihan tersendiri....

Tetapi maksud sebenar ungkapan "pilih punya pilih, dapat ikan bilis" yang mak saya maksudkan tu.. "seseorang/sesuatu yang kita terlampau pilih... dan akhirnya kita tersilap pilih dan menyesali tindakan kita itu"..... ikan bilis itu tidak sama sekali melambangkan status seseorang tu....

ada paham?

Anonymous said...

emmm..sori kalau pakai terjah jer ni. kebetulan hati terasa nak baca blog abg ipar yg sorang ni.

cuma pelik naper manusia senang melatah pada benda yang kita sendiri tak pasti cerita di sebaliknya. anyway... life is short..

Sham said...

hehehe.. halo adik ipar.. how's my brother?

ala biasala tuh... tambah kalo bender tu kena kat batang idung.. melompat-lompat la dia...

psstt. satey kajang jom

Anonymous said...

ur broth ok jer. kalau nak tengok dia makin sihat ke tak, jumpa la dia..

asyik satay kajang jer...emm tengokla baby nak makan apa. kalau nak belanja, set.........

Sham said...

apo lagi yang best selain satay kajang?

nak blanja ler ni....

Anonymous said...

fuyooo isu punye la panas... panas dia bise wat org dok dlm air-cond berpeluh..
sham, sume org de pendpt dia.tp kkdg tuk nk majukan diri kita x salah kita tima pandangan org lain gak :)
mb the way u cakap tue sebenarnya membuatkan wanita kt luar sana terasa.u tau kan ramai org yg dok kunjung blog u.mmg tol ni blog u, u leh ckp pe je yg u nk but u kena gak jaga sensitiviti "kaum wanita" kt luar sana. i setuju dgn apa yg dikatakan oleh zura alias...
perkataan Wanita itu terlalu umum.
sesiapa je yang bernama wanita kompem terase ayat camnie..sham i ckp bkn krn ikut emosi ok ...

"Wanita suka memberikan harapan pada ramai lelaki dalam masa yang serentak, supaya mereka direbuti dan akan sentiasa mengharap untuk memilih yang terbaik dari sekumpulan lelaki tersebut...

i suka semangat u yg x mengaku kalah wat really i respek dgn u BUT adakalanya kita kena mengalah tuk org yg kita syg.

"cinta perlukan pengorbanan sham"

maaf jika kata2 i wat u terasa.. i cume ingin memberi pandangan..
x terlintas nk wat u skt hati..

-sizuka-

Sham said...

Okay la, i ngaku kalau words "wanita" tu terlalu general... it's okay kalau kebanyakan "wanita" nak merasa marah.....
At least i boleh nampak yang terdapat 2 golongan wanita yang dah memberikan pandangan mereka dalam blog i ni... Yang mudah ber-emosi dan juga yang just rilek and cool ajer... kalau nak tau saper... rujuk la reply2 yang lain tuh.... u ingat kenapa i letak word "Wanita" tu, sedangkan i tau yang ramai wanita akan marah i....

Tentang "cinta perlukan pengorbanan" tuh, bergantungla pada individu.. setiap orang ada definasi masing2 tentang cinta.... my defination, biarla i ajer yang tahu.... and for your info, i tak pernah meratapi atau "frust menonggeng" terlalu lama disebabkan wanita.... kalau tak caya... tanyala adik ipar i tuh.. atau sesaper yang kenal i...

Neway sizuka.... ur opinion are most welcome... thankss

Anonymous said...

emm...baru nak pi makan tapi dah terbukak blog ni terasa nak tambah cili la plak.

perasan tak bila lelaki kutuk or make a statement about women in general or not, most of the women will react upon the statement. I mean, mcm yg abg ipar i sorang ni. bukan bermaksud i'm on his side (tak kuasa pun). but when we make our statement on men i.e lelaki semua teruk la, kaki pompuan la..tak leh cayala and bla bla bla...kaum lelaki bagi respond yg sama gak, not to say mengamuk but to defend themselves. NOT ALL tapi adalah...sama jugak in this case. so, why we want to make a big fuss about it? this is only what i think. tak semua org pikir benda yg sama kan.


nak share something...jap ek. nak copy..


'Islam mengakui adanya rasa cinta yang ada dalam diri manusia. Ketika seseorang memiliki rasa cinta, maka hal itu adalah anugerah Yang Kuasa. Termasuk rasa cinta kepada wanita (lawan jenis) dan lain-lainnya.

"Dijadikan indah pada manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik ."(QS. Ali Imran :14).

Khusus kepada wanita, Islam menganjurkan untuk mengejwantahkan rasa cinta itu dengan perlakuan yang baik, bijaksana, jujur, ramah dan yang paling penting dari semua itu adalah penuh dengan tanggung-jawab. Sehingga bila seseorang mencintai wanita, maka menjadi kewajibannya untuk memperlakukannya dengan cara yang paling baik.

Rasulullah SAW bersabda,"Orang yang paling baik diantara kamu adalah orang yang paling baik terhadap pasangannya (istrinya). Dan aku adalah orang yang paling baik terhadap istriku".

emm...tak tahula mcm mana korang nak intepret balik but for me, dah terang kat situ.

so put it this way, kalaupun ada wanita yg pakai 2 atau 3 lelaki pada masa yg sama hanya utk menguji and memilih, then its up to her. sama gak lelaki. mereka pun buat benda yg sama gak. kene admit kan? tapi yg penting, buat apa nak melatah pada statement, yg i think, it reflected to some of us (wanita). not all but in a small group. takkan kita nak letak depa dalam golongan bukan wanita kut...kan?even though my brother in law guna perkataan wanita...itu statement dia based on cerita dia...bukan cerita kita. cerita kita ada episod lain. maybe kita pun kutuk or capable of making worse statement compare to this. so...why not, as human being yg tak perfect, kita amik benda yg kita rasa betul, and abaikan kalau benda tu tak betul. senang jer dalam hidup ni. hidup pun tak lama...so lantakla...kalau terkena batang idung...relaks la...kita mana ada yg SEMPURNA....den pun kerek jugak dulu. hehhehee

chayosss

Sham said...

hehehe.. well said adik ipar... confirm kena blanja satey kajang malam nih... i'll call nanti...
Selama ni saya slalu senyap jer bila ader pompuan yang kata "lelaki semua sama saja" or "lelaki semua teruk" dan memacam-macam lagi lah.... yeah.. saya akui memang payah nak cari lelaki baik skarang nih... saya ni pon jahat gak... (betoi tak adik ipar?) tapi susah jugak nak cari perempuan baik.... but that's not the point.. the point is, how we react to such statement... some may react rasionally dan sesetengah dengan penuh emosi...
Apa-apa pun terpulang pada tafsiran memasing.

Anonymous said...

emmm ..peluang mcm mana ni jarang nak dapat. bila lagi nak kutuk abg ipar sendiri...hehehheee...aaah..dia memang teruk pun. kalau bole nak je jahit mulut dia..hehheeee. tapi hati manyak baik. lebih mulut tak apa kan..jgn busuk kat hati.


emm....minggu depan bole? moyang baru meninggal last monday. tak elok plak...lagipun..hari ni kan hari jumaat...lain kalila...simpan duit tu..........chayossss

Sham said...

hehehe... kutuk ler.. tak heran pun... ishh jangan arr puji mcm tuh... i malu la... hahahhaha

ic.. takziah la... minggu depan le kalau mcm tu