Thursday, March 09, 2006

BANGSA KASIHAN

Kasihan bangsa yang memakai pakaian yang tidak ditenunnya,
memakan roti dari gandum yang tidak dituainya
dan meminum anggur yang tidak diperasnya

Kasihan bangsa yang menjadikan orang bodoh menjadi pahlawan,
dan menganggap penindasan penjajah sebagai hadiah.

Kasihan bangsa yang meremehkan nafsu dalam mimpi-mimpinya ketika tidur, sementara menyerah padanya ketika bangun.

Kasihan bangsa yang tidak pernah angkat suara
kecuali jika sedang berjalan di atas kuburan,
tidak sesumbar kecuali di runtuhan,
dan tidak memberontak kecuali ketika lehernya
sudah berada di antara pedang dan landasan.

Kasihan bangsa yang negarawannya serigala,
falsafahnya karung nasi,
dan senimannya tukang tambal dan tukang tiru.

Kasihan bangsa yang menyambut penguasa barunya
dengan trompet kehormatan namun melepasnya dengan cacian,
hanya untuk menyambut penguasa baru lain dengan trompet lagi.

Kasihan bangsa yang orang sucinya dungu
menghitung tahun-tahun berlalu
dan orang kuatnya masih dalam gendongan.

Kasihan bangsa yang berpecah-belah,
dan masing-masing mengangap dirinya sebagai satu bangsa.

:+: Khalil Gibran :+:

11 comments:

Masy said...

waaa..dua tiga menjak ni bersajak bagai..ade pape ke?hohohohoho

Sham said...

tetiba rasa best lak puisi2 karya khalil gibran ni...

s2m3r said...

aper maksud nye nieH???

Sham said...

laaa... tak paham ker.. bacala elok2...

arianna adrizal said...

minat tol ngn khalil nih ek..

cane da vinci code, da bis bace lum? sy tgh bc deception point.

Sham said...

alahai... tak start pon lagi... sibok sket laaa.... susah btoi nak start.. tapi kalo dah start.. tak leh berenti plak

Sham said...

awak minat ek baca buku2 mcm tu... buku jeffrey archer awak baca tak?

arianna adrizal said...

yg mana, sons of fortune,.. a prison diary,.. not a penny more not a penny less??? sy tgh tggu kwn sy bc to kill a mockingbird by harper lee.

Sham said...

byk la citer dia yang best.. saya paling suka kane and abel.. first among equal pon best gak... saya sebenarnya kurang baca citer2 mcm ni... slalu baca citer fantasi.. mcm shanara series tu

arianna adrizal said...

jeffrey tu mmg glamer, bukz dia pun bnyk gilerrr! sy ape pun bole.. blasah jek. rl stine pun layann!

Sham said...

hahaha...rl stine tak penah baca.. tapi dulu giler baca christopher pike.... rasanya takder satu pon yang tertinggal la