Wednesday, August 02, 2006

P.R.I.M.E

Performance Rating In Managing Excellance (PRIME) adalah kaedah yang digunakan oleh BNM oleh menilai prestasi kerja setiap kakitangan organisasi ini.... Kalau korang nak tau.. bender alah ni yang menjadi igauan buruk atau mungkin menjadi mimpi indah setiap staff2 kat BNM apabila tiba hujung tahun.... Prime effect bonus... Prime effect kenaikan gaji tahunan, Prime effect upgrading, Prime jugak yang effect Salary Revision baru-baru ni..... Semuanya selaras dengan matlamat BNM untuk menjadi organisasi yang berasaskan prestasi.... Setiap kakitangan dikerah untuk mempertingkatkan prestasi kerja serta menonjolkan kemampuan masing-masing..
Namun Prime yang teramat subjektif amat-amat tidak digemari oleh kakitangan yang sering mendapat rating yang rendah... alasannya... "Tukang Kipas" sudah pasti akan mendapat rating yang tinggi..... Tak payah la aku nak bercerita panjang mengenai maksud tukang kipas ni.... Aku akui, benda yang subjektif sering mendatangkan ketidakpuasan hati, it's a fact..... dan dimana-mana pun ada "Tukang Kipas", that's also a fact. Tetapi, apalah gunanya mengeluh.... kan baik dan lebih menenangkan kalau kita berkhidmat dengan lebih ikhlas dan tak mengharapkan apa-apa ganjaran daripada kerja-kerja kita... Kalau orang tak nak hargai, sudah lah.. asalkan kita dah buat yang terbaik... dan berpuas hati dengan kerja-kerja kita... cukup... namun, cubalah untuk mempertingkatkan lagi kualiti dan jangan terus berada pada takuk yang lama.... Tetapi kalau ada yang menghargai.... Alhamdulillah.....
Based on my observation, kebanyakan mereka-mereka yang berjaya dalam department aku.... those people that are willing to "Show Themself", maksud aku, diorang ni bukannya orang yang pasif.. malah aktif dalam setiap perkara.... mereka berkebolehan dan memperlihatkan kebolehan diorang.... Dalam setiap perbincangan... dioranglah yang sentiasa mengutarakan idea2 serta cadangan yang bernas.... mereka berani mengatakan tidak kepada boss memasing dengan alasan yang munasabah.... Tak salah menonjolkan kemampuan memasing, bukan setakat untuk mendapat penghargaan, tapi untuk mendapat lebih peluang dan pengalaman....

p/s: Terdapat 4 group penyelarasan gaji mengikut prestasi memasing...5%, 10%, 15% atau 20%.. cuba teka brapa banyak gaji aku di "revise"

9 comments:

Anonymous said...

ehhh..main teka-teki lak dak charm ni...hehehe...biar sy teka dulu...arrrrr...20%..? betui kaa..?..skang tak main "tukang kipas" lg lah sham...skang ni makin power "aircond".....huahuahuahua.....psssttt but not me arhhhhh...

zue

Sham said...

Entah arr.. no komen bab2 ni... kerja biarla ikhlas kan? tak salah kalau kita berbaik dgn boss.... tak bermakna kita nak "mengipas" dia.. yang paling penting.. kita kenala perform.. supaya dapat menutup mulut2 yang tertentu..

Anonymous said...

mmm...kat mana2 pun keje kita akan jumpa dgn spesis "aircond" ni...sabau je laaa...yg paling tak tahan kita yg bermatian wat keje...spesis "aircond" ni plk yg dpt penghargaan...entahlah...pape pun kalau kita buat keje dgn jujur & ikhlas...insyaallah ada la ganjarannya...kdg2 walau ganjaran bukan dlm bentuk benda/wang ringgit tp kita akan terasa keberkatan keje yg kita buat tu...

zue

Anonymous said...

hrp puas ati dgn apa yg awk dpt . janji keja buat dgn seikhlas hati.jgn peduli org nk ckp apa kipas ker apa.

arianna adrizal said...

mak aih, tanye bape dorg revised gaji pulak?!! perghhh!! rasanya cukup utk apply kedit kad gold..

;P

Sham said...

anne.. hahahha.. kredit card gold tu... ala.. baik tak yah la.... nanti perbelanjaan tak terkawal...

s2m3r said...

sham nak apply kad kredit..perghhh..sure gaji lebih tinggi dari iLa kan..so bila nak open table tuk kawan2 tersayang nie....kan sham hensem lagi macho..kesianlah kami2 yang gaji rendah nie..ahaks :p

Sham said...

alo cik ila... gaji ila jauh lagi tinggi dari saya arr... lagi satu.... segala puji-pujian diatas tu boleh guna skali saja...

Anonymous said...

Excellent, love it! cum face Mercedes 111 body seals 1984 xr250 honda Bmw manual transmission oil Bextra black box formatting the hard drive with windows xp Moving company connecticut Betting online site sports web Laser eye surgery florida price Xanax xr 0.5mg Sony cybershot dscf828 digital camera diet pill Phentermine info phenterimine vicodin real estate listing Hairy red hair women Order asian food on line Sculpting in clay online classes free paxil nissan truck Tampa pain relief center