Monday, October 24, 2005

Raya semakin hampir

Assalamualaikum,

Raya semakin hampir, hari ni aku betul-betul lesu sbb semalam dan ari sabtu jalan sakan dgn ajai, ari sabtu kami jalan ke midvalley, ari ahad pulak kat sogo dan bazar ramadhan. Pagi tadi aku tak sahur, nak bangun pun tak boleh.
Apa keistimewaan raya tahun ni bagi aku? Emmm, aku tak tau nak jawab macam mana soalan tu, sbb bagi aku, kebelakangan ni, raya dah kosong.... dah tak ada pengertian... aku tak rasa kegembiraan macam dulu.. mungkin bila kita meningkat dewasa kita kurang merasa kemeriahan..... Tahun ni aku still akan bagi duit raya pada budak2 yang datang... entah la.. aku rasa seronok memberi... aku teringat balik masa aku kanak2 dulu, memang seronok dapat duit raya... aku nak diorang pun rasa keseronokan tu... Cuma zaman dah berubah, kalau dulu 20 posen pun dah cukup, skarang sekepala mau sehinggit, takpe.. duit boleh dicari.... kegembiraan amat susah didapati... Lagipun aku dapat rasa kekosongan di hati ni dapat diisi dengan memberi....
Sempena ari raya ni aku tujukan lagu feveret aku ni untuk kekawan yang sudi singgah, dengan ucapan... hargailah mereka yang hampir dengan anda... sbb kita tak tahu bila mereka akan meninggalkan kita.

Ku Pohon Restu Ayah Bonda

( ...Duhai bonda duhai ayahanda
Dengarlah rayuan anakanda
Yang jauh di mata... )

Tanpa ku sedari airmata ku mengalir
Terdengar ayat suci seruan takbir
Betapa daku gembira dekat di samping keluarga
Di pagi mulia hari raya

( korus )
Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu
Kan ku cium tangan mu ku pohon restu
Oh maafkan daku kesalahan diri ku

Walau jauh di mata namun kau tak dapat ku lupa
Doa ku sepanjang masa agar kau bahagia
Ku pohon restu dari mu oh ayah dan ibu
Agar tercapai cita ku membela nasib mu

( ulang korus )

Kesalahan diri ku...

2 comments:

tipahvogue said...

nak duit raya gak, aci dak? hehehehe

Sham said...

tak aci... awak dah besau.... hahaha