Sunday, May 14, 2006

29!?

Assalamualaikum,

14/5/2006, Jam 1.20 pagi... tepat jam 12.00 tgh malam tadi genap la umur aku 29 tahun. Takda apa yang menarik, for me those digit doesn't mean anything.... Umur tidak melambangkan apa-apa....
29 tahun.. sudah 29 tahun aku hidup didunia ini... sampai bila lagi aku akan terus menetap didunia yang sementara ni? Tak siapa yang tahu... entah-entah tahun ni yang terakhir.... Apa yang dah aku capai sepanjang 29 tahun ni? "0" ... nuthin'.... takda apa2... Bila aku kenang balik... frust betul rasanya..... betul-betul rasa sia-sia hidup ni..... Rugi betul masa-masa yang berlalu.. Kebanyakan lelaki lain dah mencapai segala-galanya dalam usia aku ni... Adakah masa lagi untuk aku kejar balik masa-masa yang tertinggal.... Sempatkah untuk aku bangun semula, setelah jatuh tertiarap?
Memang susah untuk bangun semula setelah jatuh dari tempat yang tinggi..... Silap aku juga dulu tidak mahu bertegas... terlalu leka... terlalu asyik.. Sehingga masa depan menjadi kelam-kelam didepan mata.... Sehingga sekarang, bila aku pejamkan mata dan cuba bayangkan balik masa-masa dulu.... betapa ngeri... betapa menakutkan..... aku menjadi phobia... aku menjadi takut untuk menyambung semula pelajaran aku.... aku takut tersalah pilih course lagi.... aku tak mau sejarah lama berulang.... bagi aku, itulah sejarah paling hitam dalam hidup aku..... aku ingat lagi, betapa aku dihidangkan dengan pelbagai-bagai pilihan... Itm, UM matrik, Um RPKJ(persediaan khas jepun), Diploma Medical lab, diploma Jurupulih.. walaupun result SPM aku tak berapa gempak... tapi cukupla.. untuk budak kampung macam aku ni mendapatkan tempat di Ipta.... Tapi.. aku pun tak tau.. kenapa aku tertarik dengan U.M.... mungkin dengan status U.m yang begitu berprestij masa tu....
Aku takda sebarang masaalah semasa di matrik U.M... semua berjalan lancar.... result pun boleh tahan, walaupun selalu gak merayau kat Kotaraya, sogo or Sungai wang time tu... kehidupan aku semasa Matrik memang menyeronokkan... Banyak kenangan manis aku di kolej kediaman pertama U.M tu.... Tapi, semuanya berakhir bila aku melangkahkan kaki ke tahun satu dalam bidang Biomedical science... Apa yang berlaku semasa aku dalam bidang ni rasanya pernah aku ceritakan dulu...... Pokoknya.. masa aku terbuang begitu saja..... Apa gunanya kemahiran aku dalam membuat diagnosis penyakit dalam makmal... kemahiran aku membuat tissue culture.. membuat culture bakteria..... mengenal pasti parasit.. mengenal pasti virus.. bakteria.. ah.. rindunya aku nak memegang mikroskop semula.... nak memegang radas-radas makmal... namun, semuanya terpaksa aku lupakan.. aku tak mungkin menjenguk dibalik corong mikroskop lagi.... Kerja aku sekarang amat berlainan.. seperti langit dengan bumi... tiada simpang pertemuan dengan bidang aku dulu.... Aku bagaikan bermimpi.... mimpi yang tak sudah.... kejutkan aku dari mimpi ini... sungguh ngeri rasanya.....

8 comments:

Noushy Syah said...

Hepi belated besday SHam..wahhh dah 29thn!!! Candles dah xmuat nak diletakkan pd kek tuh...tehehhehehe..apa2pun semoga murah rezeki, panjang usia, dipermudahkan jodoh nti..InsyaAllah.

Sham said...

thanks noush... ala beli 2 candle besar each kira 10 tahun.. and 9 candle kecik.... cukup arr 29.. hehehe

s2m3r said...

lupa nak wish ko semalam..punyalah dok ingat nak wish..anyway...happy belated besday..

soklah cepumas..bila nak berdua oit????

Sham said...

err.. adiah takder ke? hehehe
no komen...next question plzzzz.hehehehe

Anonymous said...

hepi belated birthday sham...sorry lambat wish...tak tau...hehehe...semoga pjg umur..murah rezeki..cepat jodoh...hehehehehe

zue

Sham said...

err. cepat jodoh? aminnnnnnn.. hehehe

Anonymous said...

adoiii besday awk ker ? ,.. aseymen ..apa x2 pun hepi besday to u ..lambat sikit. sempat lagi kan ...

ai said...

Salam Hari Lahir ke 29 sham.. sorry lewat wish..lama tak jengah blog orang..blog saya sendrik pun tak sempat nak apdet.. apa pun, semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...