Monday, May 29, 2006

Myteam, Ourteam or Yourteam

Assalamualakum,

Pagi-pagi lagi aku dah dengar orang riuh bercerita tentang perlawanan antara team Malaysia dengan Myteam yang berlansung semalam.... Yang peliknya cerita-cerita tu datangnya dari mulut mereka-mereka yang kaki AF, yang juga ditayangkan malam semalam..... Mungkin sebab semalam adalah kemuncak siri Myteam berbanding dengan siri AF4 yang hanya baru bermula... Atau mungkin juga kita ingin melihat sesuatu yang baru.... Bagi aku rancangan myteam ni adalah idea yang fresh dan tidak meniru rancangan-rancangan dari barat.. Myteam memberi peluang kepada bakat-bakat yang kebanyakannya dari kampung untuk mempamerkan bakat memasing... Hasilnya boleh kita lihat semalam, kebanyakan player myteam mepersembah kan "Raw talent" memasing... masih boleh digilap kalau usaha melatih mereka diteruskan....
Ulasan perlawanan semalam..... Terus terang aku katakan.. kedua-dua team bermain dengan teruk skali.. Myteam jangan cakap la....diorang ni amatur, baru 3 bulan ajer ditubuhkan takder sefahaman pun.... masing2 dengan mudah hilang bola akibat terlalu lama menggelecek... Sepatutnya diorang lebih banyak membuat hantaran-hantaran pendek untuk menembusi benteng lawan.... Lagi satu, apa yang aku nampak.... diorang ni kurang profesional dalam membuat bentesan.. kalau bola 50-50 pulak.... sesuka hati jer serbu.... kalau nasib tak baik, akan boleh membuatkan kecederaan yang serius.. Memang kagum dengan semangat diorang, tapi kena igt jugak.. main bola ni kena la bijak... bukan pakai hantam... tapi, diorang ni amateur.. tak boleh salahkan diorang.. Yang aku heran.... team Malaysia(doesn't matter la under 20 ke) nih pun turut terikut-ikut dengan rentak permainan myteam.. diorang pun turut bermain dengan emosi.... Bila dah 2-2 team main ikut emosi.. mula la kita lihat.. kejap-kejap ader jer yang jatuh tergolek... Sepatutnya team Malaysia yang pada aku adalah pemain profesional ni, mengawal emosi memasing... supaya permainan tak diluar kawalan..
Gol pertama jaringan perlawanan, dijaringkan oleh myteam kalau tak salah aku nama dia Arun... Mungkin ada yang kata gol nasib atau tak disengajakan... tapi bila kita lihat balik. kita boleh nampak.. Arun memang aim kearah gol setelah dia lihat Keeper Malaysia tgh off position...Memang satu gol yang bijak... Gol kedua dan ketiga dari pasukan Malaysia bukanlah gol padang, tetapi gol free kick .. memang menarik kedua-dua sepakan freekick oleh pasukan Malaysia tu.... tak meliar tapi tepat pada sasaran.. kalau lah setiap kali freekick yang diambil oleh Malaysia pada perlawanan lain nanti seperti yang kita tgk semalam..... tentu malaysia boleh pergi jauh... Beberapa minit sebelum tamat perlawanan... Myteam membuat serangan habis-habisan dan nyaris menambah jaringan.. hasil dari gerakan Fairuz, tetapi sepakan penyudah terkena palang gol... bagi aku gerakan yang dilakukan oleh fairuz tu adalah yang terbaik sepanjang perlawanan tu.... memang dia berbakat membuat larian disebelah kiri... Mungkin dia akan dilamar oleh pasukan tempatan nanti.. siapa yang tau....
Sepanjang perlawanan tu aku terdengar komen-komen dari pengulas dan juga seorang pengulas jemputan, yang kalau tak salah aku bekas pemain Malaysia yang pada pendapat aku berfikiran tertutup.... antaranya "Malaysia tak sepatutnya menerima jemputan untuk bermain dengan pasukan amatur seperti ni kerana kalau kalah ditakutkan akan mencemarkan maruah sukan bolasepak negara". Pada pendapat aku pulak, adakah lagi maruah dalam sukan bolasepak negara ni untuk dipertahankan? Kalau prestasi asyik turun naik.... kalau dulu kita dipandang hingga diperingkat olimpik... antara yang terbaik di Asia... sekarang ni? peringkat Asia Tenggara pun tak lepas... apa lagi yang nak dipertahankan? Pulihkan balik martabat sukan bolasepak negara kita ni.... aku harapkan semalam supaya myteam kalahkan Malaysia supaya dapat membuka balik mata-mata orang "atas" FAM agar janganla dibanggakan setakat menang beberapa perlawanan persabatan tapi bila tiba dikejohanan sebenar team kita jadi "ketar lutut"... Cari betul-betul bakat2 yang ada dikampung-kampung tu... tentu ramai anak-anak kampung yang ingin mengharumkan nama negara, bukan hanya mengharapkan ganjaran.... Aku sekadar meluahkan pandangan... pandangan seorang amatur yang ingin semula merasa bangga terhadap pasukan negara sendiri.... Sekian...
Fifa world ranking

P/s: adey saketnya badan... angkara excercise angkat peti ais menaiki tangga flat 3 tingkat semalam.....

5 comments:

dak cumil said...

saket badan ke?sorilaa..
tulah,sape soh dtg sorg. lenkali ajak member (lenkali??!)

Anonymous said...

ooo minat jugak bola yea .. hehehee.. apa pun next time dia nie jgn main dgn emo laaa ..be pro la ...

Sham said...

to dak cumil(cumil ke? hohoho)

ala.. sikit jer... lama tak berpeluh.. sbb tu la... kalo tak no halnyer(riak lak tu)..

anony.. bukan minat jugak tapi minat sangat

Anonymous said...

lorrr cam gitu yea ., rupa nyer .. kalo awk main lagi la.. huii . hehehehee

Anonymous said...

Very nice site! 2001 buick lesabre kia facial ppc emulator for windows 1997 kia picture sephia Ambien quiting Download maritime software 2001 kia optima homeopathic treatments for cellulitis daily cellulite news Hockey stick and a hockey puck Acuvue bifocals buy contact lens gps car business card reader Saphire barcode scanner tips Cell phone disadvantages Farmer &aposs insurance call centers farnsworth p bentley Targeted+email+advertising Black jack odds game