Wednesday, February 08, 2006

Scholar

Assalamualaikum,

Semalam seperti hari-hari biasa yang lain.... work.. work and more work.... Manager aku dah balik dari Mekah, so segalanya kenala lebih pantas dari biasa.... no more lepak... but still can chat la.... Sedang aku kusyuk membuat keje semalam, Kak Anim, merangkap alternate manager aku call... dia kata Timbalan Pengarah aku, En. Rasheed nak jumpa.... dalam hati aku mula la berdebar-debar... Aper plak yang aku buat salah ni... tak pun nak tambahkan portfolio keje aku yang dah sedia panjang lebar.. Masuk jer bilik En. Rasheed, Kak As(manager aku) dah sedia menanti di dalam.... Ish.. siap dedua plak tu... Kalau ada yang tak kena, Kak As mesti inform aku awal2.... aku assume maybe nak tambah keje....
Masuk jer bilik, aku pi buat lawak plak... aku tanya diorang.. "bley duduk tak ni?", Kak As suruh aku berdiri, tapi aku duduk gak..... Elok jer aku duduk, En. Rasheed mula bersuara, "Sham tak nak sambung study lagi?"... Erk.. pasal ni ke... aku jawab la , "Saya memang ada cadangan, tapi buat masa sekarang......" Lepas tu aku tak igt lagi dah apa dia cakap... punya lama gak dia motivate aku.. siap puji aku melambung-lambung... u got talent la... u got brain la.. u got the attitude la... dan memacam-macam lagi.. Dalam setengah jam gak la aku kat dalam bilik dia...
Thanks for the encouragement, but i think it's essential for me to learn and understand something or maybe everything first about banking and finance... all those financial jargon are still new to me....... Give me time.... Dalam secara sedar tak sedar, aku serupa dah berjanji pada diorang yang aku akan sambung study.....
Kluar jer dari bilik En Rasheed, nampak muka Kak Anim dok tersengeh.... "Kak Anim cakap ko tak nak dengar".. tu jer yang kluar dari mulut Kak Anim berkali-kali... aku balik jer ke tempat tgk kat Kijangnet rupanya ada announcement untuk apply Scholarship BNM.. patut la tetiba diorang beriya suruh aku sambung study... Sebenarnya beruntung kalau dapat scholarship BNM ni.... Dapat full sponsor... cuti bergaji penuh lak tu... elaun memacam..... mewah nak mampus...
Balik umah, dok terngiang-ngiang lagi kata-kata En Rasheed dalam kepala aku ni... sebenarnya konflik skali ngan fobia aku untuk study.... Pengalaman silam masih terasa...



12 comments:

Masy said...

sambung jgn x sambung!

Anonymous said...

nie peluang baik bg diri awk sham .. dh org beri kepercayaan pd awk . kena bukti kan .byk benefit nyer . apa yg bos awk ckp btui .
so result nyer awk yg tentu kan nyer . apa pun all the best . u cant do it .

Sham said...

masy.. sambung aper ni?

Sham said...

i will... but not now..

Masy said...

sambung blaja laaa..x kan sambung wayar lak..aduiihh laa dak ni..hoh

Sham said...

ye la.. ayat tergantung.. mana nak tau kot sambung lain ke...

Anonymous said...

Insyallah awk boleh laa,, hohohoho.nak sambung apa plak lg tu ?????

Sham said...

eleh.. tau tau jer yang saya boleh... igt nak ambik chemistry.. tapi takder tempat plak lak kat sini..... terpaksa dipikirkan balik

Anonymous said...

awk mampu laaaaaa .. ok see u next week hohoho saya holiday ker medan senin jumpa awk .. daaaaa

Sham said...

aisey.. ke medan.. best tu

ai said...

emm..apa pun sham, fikirkan dari semua sudut..apa kebaikan dan keburukannya kalau awak sambung sekarang... mmg orang kata best dapat scholar, tapi kalau tak ready, tak guna jugak amek scholar tu...nanti awak tertekan dengan harapan daripada semua pihak... so, bila dah fikir plaks, buatlah solat istikharah.Mohon petunjuk dariNya... lepas tu, barulah buat keputusan...
Segalanya di tangan anda...

Sham said...

Betul tu... this year memang takder hati lagi nak study.. InsyaAllah.. sham nak keje selama 5 tahun kat sini dulu.. pastu baru pikir